Fick vara med i Nerikes Allehanda i dag



I morse kom min artikel upp på Nerikes Allehanda, de var här i onsdags och gjorde en liten intervju. Var riktigt roligt men också väldigt nervöst. Har nog aldrig varit så skakis när jag skulle baka tårtan och så livrädd över hus prickarna skulle ta sig på bild. Men nu är jag ändock rätt så nöjd och så var det roligt också.

Här är länken http://www.na.se/hallsberg/index.asp?intId=1466217

Tårtan jag har gjort är en ljus sockerkaksbotten med citronsmak. Fyllning med hallonmousse och chokladmousse av hasselnöts och nougat chokladkakan.

Väldigt enkla mousser

Hallonmousse

1 paket frysta hallon
4 dl grädde
några msk florsocker
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Mixa hälften av hallonen och koka sedan upp i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta ordentligt i röran. Vispa grädden och häll i syltblandningen och florsocker. Ha sist i resterande av hallonen.

Chokladmousse

4 dl grädde
1 chokladkaka av valfri smak
några msk florsocker
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Smält chokladen i lite utav grädden i en kastrull. Lägg sedan i gelatinbladen och låt dem smälta ihop. Vispa grädden och ha sedan i chokladblandningen och florsockret.

Vårtårta till Min Fredrik



Min sambo Fredrik fyller år i dag och detta är vad jag komponerat åt honom. En vårrabatt mitt i tårtan. Visst att tårtan blev plottrig men ändå mysig.  Här har jag testat att göra en gerbera som mest liknar en ringblomma, det var rätt svårt. Sen blev det en liten rosett för att dölja vissa skavanker. Hoppas att det smakar våra gäster!


Trevlig Vår!!


Rosa Tårta



Har beställt hem väldigt mycket grejer nu så jag kan testa lite nya färger och blommor på mina tårtor. Den här är till min arbetskamrats sambo som fyller år så jag gjorde en tårta nästan helt i rosa. Den blev rätt så söt tycker jag.

Jordgubbsmousse och choklad/nougatmousse med en vit citronbotten. Mums...


Hjortron Cupcakes



Idag blev det lite snabb bak som dock ändå tog sin lilla tid. En Cupcake gjord på ljus sockerkasbotten. Lite chokladsmörkräm runt kanterna och en krans av sugarpaste.

Toppen består av vispad grädde med vaniljsocker, svärmors hjortronsylt och en egenhändig liten marsipanros i rosa.


Carro fyller 25 år



Efter en jul och nyårshelg med dumma förkylningar som aldrig tagit slut så har man äntligen kommit igång och fått baka sig lite tårtor. Är ju så att när man är sjuk så får man allt låta bli och sen har det tagit ett tag att åter komma i gång. Men nu i helgen så fyllde min vän Carro 25 och jag bakade henne två tårtor.

De består av en mustig chokladbotten som är en sockerkaka och äntligen egenhändigt gjorda fyllningar.

Vit Chokladpannacotta och jordgubbsmousse och jag blev nog ganska nöjd, de smakade mycket och var rätt tunga så man kan inte äta hur mycket som helst.




Jag blev tyvärr inte helt nöjd tårtorna den här gången, det var inte så att jag öppnade kylskåpsdörren och beundrade mitt konstverk varje halvtimme, de blev lite för låga och ena fyllningen blev lite för lös så det var svårt att bygga på höjd och att få dem raka och fina i kanterna. Nästa gång så ska det i mer gelatin men det får absolut inte vara för mycket heller för då smakar det inget bra.

Måste helt enkelt köpa mera verktyg.

Fick frågan vad jag gillar absolut mest att göra och jag älskar att göra fina tårtor med blommor och ljusa färger, helst i vitt. jag skulle helst av allt vilja göra fina bröllopstårtor. Är inte mycket för dessa motivtårtor, jag tycker att en tårta ska vara vacker och se ut som en tårta och inte som en bil eller dyl.


Marsipangris




Idag har det varit lite julbak, kom i stämning efter att ha varit på julbord med jobbet under dagen. Efter att ha slängt ihop en pepparkaksdeg som måste vila ett dygn innan man bakar kakorna och huset som det ska bli så tänkte jag att jag måste prova de där grisarna det gjorde på NA´s web-tv http://webbtv.na.se/player/play/71005 Det var bra mycket enklare än jag trodde att få till dem. Med bästa örebromarsipanen som jag färgade med creme och rosa lite lätt knådade jag till dem. Man får ta de verktyg man hittar och i det här fallet så var det tandpetare, kniv och drinkpinne. Lite kartong, celofan och paketsnöre så blir det en fin gåbort present. Själv så tänkte jag ge marsipangrisar till hela släkten i år. Ska testa några andra modeller som är lite sötare också. Härnäst blir det pepparkakshus som ska byggas.


Rabarber cupcakes



Idag har varit en riktig bakdag, började med att få till en tårtbotten alldeles själv som jag ska ha till tårtbaket i helgen. Den åkte i frysen och sen kom jag på att mamma har namnsdag i morgon, vilken bra anledning att baka lite.

Var sugen på att göra cupcaces och muffinsen är gjorda av samma recept som tårtbotten fast med några rabarberbitar på toppen som jag hittade i frysen.

3 ägg

2,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

3,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

rivet skal och saft av citron

Vispa ihop ägg, socker och vaniljssocker pösigt, smält margarinet och rör i mjölken. Häll i blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör försiktigt ihop, ha i citron. Fyll muffinsformar 2/3 och tryck gärna dit något gott bär som i det här faller rabarber. Grädda mitt i ugnen 175 grader 20 min.


På toppen har jag kanelmousse som består av

5 dl vispgrädde

200 g färskost

några nypor kanel beroende på smakstyrka

Värm kanel och grädde men låt det inte koka, låt kallan i kylen. Ha sedan i färskosten och vispa tills den är lagom hård/mjuk. Spritsa på muffinsen.

Sedan har jag dekorerat med sugarpasteblommor som jag gjort.

Jag är i alla fall nöjd trots att spritsningen behöver tränas upp och får hoppas att det kommer smaka i morgon.


Födelsedagstårta



Igår blev det tårtbak till min brors sambo som fyllde år. En enkel vit tårta med rosa marsipanrosor. Det är en ljus botten med samma fyllning som på förra tårtan, choklad och citron. Provade att för första gången spritsa kanten nedtill med kristyr. Har inte de rätta verktygen men det blev ganska så bra i alla fall.

Hittade ett enkelt och bra recept på smörkräm på internet igår att ha runt kakan innan man lägger på sugarpasten.


2 msk kakao

3 msk kokande vatten

500 g florsocker

200 g smör

Vispa med elvisp

Den blev underbart len och god och funkar nog att spritsa med också. Annars brukar jag inte tycka om smörkräm men den här var lyckad och enkel dessutom.


Jag har beställt nya verktyg som jag hoppas kommer till nästa vecka så då kanske det blir andra blommor och lite nya färger. Jag tycker att de vita tårtorna är de vackraste men jag har köpt karamellfärg som är cremefärgad och det kan nog bli snyggt.


Ljuspartytårta



Äntligen blev det dags för tårtbak igen. Jag ska har ljusparty i morgon och tänkte att jag skulle passa på att träna på dem med att baka en tårta. Min sambos mamma fick stå för tårtbotten den här gången med, hon var så bra på det men jag ska se till att lära mig göra den lika god som hon jag med.

På första botten har jag börjat med att lägga ett tunt lager hallonsylt för att få in lite bärsmak i tårtan, blir så torrt och tråkigt annars. Över det har jag lagt på chokladmousse som består av

100 g mörk choklad

4 dl grädde

2 msk florsocker

Värm grädden i en kastrull och smält chokladen i den. Låt stå att kallna ordentligt. Vispa sedan upp grädden och häll i lite florsocker om man vill ha en sötare smak.

Den andra fyllningen blev lite fusk, citronfromage på påse men med lite grädde i så blir den krämig och god.


Födelsedagstårta



Söndag förmiddag och jag har just blivit klar med denna födelsedagstårta till min sambos mamma som fyller 51. Hon har själv gjort tårtbottnarna sen har jag fyllt tårtan med vaniljkräm och hallongrädde, med riktiga hallon såklart. Jag brukar fuska och köpa pulvervaniljkräm, blandar man den med vispad grädde så blir den hur god som helst. Ska lära mig att göra egna mousser men nu ville jag bara vara säker på att den blir god och inte torr. Täcket över tårtan är sugarpaste (sockerpasta) som är hur smidig som helst att arbeta med. lättare än att täcka en tårta med marsipan. Rosorna är gjorda av den bästa örebromarsipanen och dem har jag gjort själv. Närmare 30 rosor gick det åt till tårtan så det tog ett bra tag. Ska köpa rosmallar sen så är den enklare och man får ännu finare rosor.

Nu får man bara hålla tummarna att den smakar.

Sen har jag ett tunt lager med smörkräm över kakan som består av smör, florsocker, vaniljsocker och vatten. Detta för att sugarpasten inte ska komma i kontakt med fyllningen och så för att man ska få en snygg yta. På med sugarpaste, lite dekorationer, knåda ihop lite marsipanrosor och vips så är tårtan klar.. Ehh...tog ett antal timmar.

Hoppas att det smakar mina gäster!


Kladdkakemuffins med grädde



I går kväll blev det jättegoda kladdkakemuffins med spritsad grädde på toppen. Har testat några olika recept på kladdkaka och det här receptet var det godaste som jag hittat. Men den är mycket chokladig så är man lite känslig för mörk choklad kanske det blir för mastigt, eller så drar man bara ner på mängden.

2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl ljus sirap
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Smält smöret och häll i sirap, vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt, blanda med smörblandningen.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och blanda sedan ner i smeten. Rör försiktigt.

Smält chokladen och blanda ned den i smeten.

Fyll i muffinsformar, räcker till ca 9 st stora formar. Grädda i ugn ca 17-18 min mitt i ugnen 175 grader.

Sen är det bara att garnera efter behag, blir rikigt gott med tex grädde och hallon.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0