Doptårta till Milli-Valentina och Tuva

Hela vecka har jag spenderat med de här tårtorna. Gav mig på att testa nytt recept på bottnar, receptet som jag visade i ett inlägg nedan. Tänker inte göra om det på en sån här stor tårta igen. De var tunga, svårgräddade och sköra. Fick göra varje del för de stora bottnarna för sig. Det tog tid! Nu har jag testat amerikansk tårtbotten. Fördelen är att de är så mycket saftigare. Men så fyller amerikanarna mest sina tårtor med smörkräm. Nackdelen är att de blir lite blöta när de står. Saften rinner till botten på något sätt. Och sedan att de är tunga och svårbakade. Mycket ingredienser. Nästa gång ska jag prova ett annat recept.

Den här tårtan är till min gamla klasskamrat Lisa. Jag gjorde hennes sons doptårta 2010 och nu var det dags för lillasyster att döpas. Det är ett dubbeldop. Tårtan är fylld med vaniljkräm och jordgubbsmousse.  Den spacklad med grädde och täckt med sockerpasta. Jag har även för första gången provat att använda sockerpastan med chokladsmak. Detta för att det inte fanns tillräckligt många vita paket i butiken. Den var jätterolig och lätt att jobba med. Bårderna gör sig mycket bättre i verkligheten än på bild och nallen fick en jättefin läderliknande struktur. Däremot hade jag nog med facit i hand gärna haft min kära vita pärlbård. Men man måste förnya sig och variera sig lite ibland.

Kvällens arbeteI kväll har jag roat mig med att knåda marsipanrosor till Antikrundan. Man får lätt ont i ryggen av att göra blommor framför TV´n men det är lätt värt det för då tröttnar man inte lika snabbt på detta tidskrävande moment!

Beskrivning marsipanros

Idag gör jag marsipanrosor! Använder mina verktyg eftersom jag vill att de ska bli riktigt stora och fina. Här kommer en beskrivning på hur jag gör. Jag använder marsipan från Örebro bagerivaror. Jag har sån tur att jag bor i grannbyn med fabriken men nu för tiden handlar jag marsipanen på Ica här hemma som har tagit in alla färger i sitt sortiment. Det är skönt att slippa färga marsipanen själv ibland!Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att inte marsipanen fastnar. Jag använder en rosutstickare som finns att köpa på tårtbutiker på nätet.
Sedan formar jag en kona av en bit marsipan. Varje blad får lite struktur genom mitt veinerverktyg som också finns att köpa på tårtbitikerna på nätet. Det finns många olika varianter men jag gillar den här bäst.Lägg upp det första bladet tight mot konan.Gör vartannat blad. Gör bladnerver med verktyget färst upp det tight mot konan.Det tredje bladet låter man sitta lite lösare mot konan.Dessutom använder jag veinerverktyget för att tulla ut kanten på bladet lite.Fortsätt att fästa upp vartannat blad mot rosen.Nu kanske man tycker att rosen är klar eller så fortsätter man om man vill ha en mer utslagen ros.Då kavlar man bara ut en till marsipanmall och fortsätter likadant. Tänk på att placera rosens blad så att de hamnar omlott med varandra och inte mitt över.Färst upp vartannat blad. Nu kan man trycka ut bladen lite mera med verktyget så att bladen blir lite större.

Sedan har man en färdig vacker ros! Om man har svårt att få bladen att fastna ordentligt kan man bara pensla varje blad med lite vatten innan man fäster upp dem.4 rosor var allt jag hann göra på en timme. Det är tidskrävande, men det är det värt!


Döskalletårta


Testbak


Idag har det testbakats lite, slängde bara ihop en liten bakelse av två överblivna muffins från gårdagens kalas.

Sedan testade jag ett recept jag ett recept på en ny kaka. Funderar på om jag vågar ha den som tårtbotten. Den var god men väldigt porös. Den skulle ha gräddats några minuter till, därav att den faller lite mot mitten. Den här kakan är efter ett amerikanskt recept och så har jag gjort som alla amerikaner, färgar smeten rosa med sockerpastfärg. Fast vill man ha en riktigt stark färg får man nog ha i rätt så mycket färg och det blir inte billigt. Men jag gillar den lätta tonen av rosa. 

Kan bjussa på vart jag hittade receptet, tårtan heter White Almond Velvet Cake och recept finns här http://sockerrus.se/2011/07/02/dreamy-chocolate-and-almondcake/  en fantastisk blogg för övrigt där jag nu blivit inspirerad att testa en massa nytt!

Idag är ingen vanlig dag...

Idag är ingen vanlig dag, för i dag är det Klaras allra första födelsedag!

Ett stort kalas har vi haft med nära och kära. Mycket folk på liten yta men jag är glad att så många hittade hit! Har bakat en tårta till Klara förstås. Ugglor är ju på modet, och så hittade jag en tårttävling på cakecentral som hade ugglor som tema. Var bara tvungen att vara med. http://cakecentral.com/gallery/2271879/klaras-1-year-cake Allt på tårtan är som vanligt ätbart. Ugglorna har jag knåpat ihop själv med sockerpasta.


Handgjord ros

Idag tänkte jag bjuda på ett recept av en handgjord ros. Jag gör rosor på två olika sätt. Den ena som här nedan med endast marsipan, plastfilm och händerna. Den andra har jag diverse olika verktyg och blir givetvis lite lyxigare.
Börja med att rulla en liten boll i handen. Här avgörs storleken på rosen. Forma sedan bollen till en kona.Rulla en liten boll och lägg mellan en bit plast. Använd fingertopparna för att dra ut marsipanen till tunna blad.Låt dem vara tunnare mot toppen av bladet och lite tjockare nedtill. Lägg bladet om konan så här. Överflödig marsinap är det bara att dra bort.Gör ett till blad som är aningens större och lägg tätt intill konan fast det här bladet ska läggas mitt emot det första bladet.Fortsätt att göra bladen lite större för varje lager. Lägg dem intill varandra och låt varje blad överlappas av varandra. Forma bladen lite snyggt för att få en mer levande känsla.Sedan avslutar man när man har fått en sådan ros man vill ha.

Kanske inte den roligaste färgen att demonstrera med. Nästa gång får jag bjuda på en rosa ros istället.

Döskalletårta med tärningar

Gårdagskvällen och dagens förmiddag har gått i tårtans tecken! Det var länge sedan och mycket välkommet. Det var en vän till mig som skulle på kalas. Tårtan var till en pojke som fyller 12 år. De skulle ha med tårtan som present eftersom han tyckte min väns sambos döskalletårta var så häftig och god! Den här gången tänkte jag visa några bilder på hur det ser ut när en tårta blir till hemma hos mig. Alla delar är inte med eftersom det då skulle bli så många bilder. Men lugn för den nyfikne. Jag har två tårtor till som ska bakas i februari och då kan jag visa lite mera.Mina tårtfat hade inte hunnit komma än. Det spelar ingen roll, det går så bra med ett plåtfat och vanligt tårtpapper. Tårtan är fylld med vaniljkräm och jordgubbssylt. Jag provade ett nytt recept på vaniljkräm och det receptet spar jag för all framtid. Underbart recept!Att kavla svart marsipan är inte jätteenkelt. Man kan inte använda maizena som jag annars gör för då blir ju marsipanen vitdammig. Men med ett bakplåtspapper under lossnar den lätt från underlaget i alla fall.Sedan är det bara att lyfta över locket på tårtan. Tårtan är spacklad med grädde. Tänk på att då måste man göra den samma dag som den ska ätas annars svettas den.Efter att ha fått till sidorna har jag detta jättebra skärverktyg.Pärlband gör jag med denna lilla mall.Jag använder inte trälim till mina tårtor. Nej, det finns ätbart lim som fungerar alldeles utmärkt.Nu är pärlbandet ditlimmat.Sedan gör jag rosor. Det ska jag visa en annan gång hur jag gör.Alla dekorationer till tårtan.Klara sitter nedanför tårtbaket och läser sin favoritbok Pyssliga Ellas kalas. Tårtan på bilden är väldigt fin. Jag tror hon har ärvt nått efter mamma!När böckerna blir tråkiga får man roa sig med annat!

'

Nu är tårtan klar! Den blev väll ganska så söt?


RSS 2.0