Bröllopstårta



I början på maj hölls bröllopsfest för mina kära vänner Carro och Togge. Självklart skulle de ha en fin tårta till festen. Tårtan är fylld med hallonmousse och choklad. Den lilla tårtan bredvid är glutenfri. Eftersom jag själv numera inte äter gluten var det roligt att kunna få till en god och fin tårta utan gluten! 

Toscakaka

 
Igår kväll bakade Klara och jag toscakaka efter Sju sorters kakor recept. Eftersom det var första gången jag gjorde Tosca var jag lite skeptisk till receptet först. Det blev så tunn botten och så mycket toscasmet att det såg ut som om hela kakan dränktes. Men det löste sig till slut och resultatet blev mycket bra. Fredrik fick vara smakprov och jag smakade på ett hörn jag med. Den blev luftig, len och god helt enkelt! Några mandelspån hade jag inte hemma så det blev att skålla mandel och krossa den istället.

Butterkaka

 
Veckan därpå blev det dags för Butterkaka. Receptet är från den hederliga Rutiga kokboken. Butterkaka har jag aldrig gjort förut men jag är en mästare på vanliga bullar så jag var inte allt för orolig. Dock skedde bakandet under milt kaos. jag bakade nämligen Chokladrutor och Sockerkaka samtidigt eftersom jag skulle ha med lite fika till skolan. Blev nöjd med min Butterkaka ändå även om den kanske inte blev riktigt så fin som jag vill att mina bakverk ska bli.

Mandelbiskvier

 
Eftersom jag aldrig bakar några tårtor nu för tiden funderar jag på att göra om det här till en bakblogg. För bakar det gör jag ofta. Att baka är min meditation tror jag, något som jag älskar! Just nu har jag stort dille på att baka det "Hela Sverige bakar" (Jag tycker de kladdar rätt mycket men de kanske beror på pressen?) För några veckor sedan bakade de Mandelbiskvier. Det har jag gjort många gånger förut men aldrig efter Sju sorters kakor receptet. Jag brukar göra alldeles för stora biskvier med marängsmörkräm i. Nu slog jag upp min hederliga rutiga kakbok och satte igång. Jisses vad de blev goda! Kommer alltid baka efter Sju sorters kakor hädanefter. Fick många besökare så biskvierna försvann ganska snabbt, vet inte om rycktet spreds eller så?

Blåbärstårta med kardemumma



Igår vad det kalas för min kära bror som fyllde 32 år! Han firades med en blåbärstårta med kardemummabotten. Detta recept kommer från boken Lomelinos tårtor och tårtan var jättegod, jag gillar verkligen hennes recept! Botten är med kardemummasmak, tårtan är fylld med blåbärssylt och sedan spritsad med yoghurtgrädde, 2 delar grädde, 1 del turkisk yoghurt och sedan smaksatt med socker efter eget tycke. Yoghurtgrädden tyckte jag var perfekt att ha till en bärtårta. Det blev en väldigt frisk och fräch smak tillsammans med de färska nyplockade blåbären! Måste säga att blåbäen dock var väldigt viktiga för smakens skull och jag tvivlar på att det skulle smaka lika bra med blåbär från frysdisken. Just nu är blåbären väldigt smakrika ute i skogen, så ut och plocka!

Bröllopstårta i vitt





En enda tårta har jag tagit åt mig i sommar. Först var jag väldigt orolig för hur jag skulle få ihop denna tårta nu när vi är tvåbarnsföräldrar med en liten bebis. Men det har gått jättebra, vi har ju lärt oss nu hur man gör och Fredrik har fått ha barnen själv så att jag i lugn och ro har kunnat bakat. Känner mig nästan sporrad att baka ännu mera! Men jag har bara denna sommar som föräldraledig, börjar på min sista termin i höst och sen ska jag börja jobba, måste därför bara vara mamma och kanske baka en och annan tårta till nån släkting ibland istället.

Denna tårta är en variant av Wilmatårta. Den innehåller en ljus sockerkaksbotten och den nedre delen i varje botten är choklad. Den innehåller mörk choklad chokladganache, hallongrädde och en massa hallon, vaniljcreme, vit chokladgrädde och marsipan.

Den fina caketoppern har brudparet själva fixat. Ramen är köpt på Ikea. Riktigt fint tycker jag!


Klaras doptårta



En tårta som jag aldrig visat är vår dotter Klaras doptårta från juni 2011! Nu när det snart vankas dop för vår yngsta kom jag på att det kanske är på tiden! En hederlig gräddtårta är aldrig fel, eller vad säger ni?

Körsbärstårta Black forest

På min födelsedag fick jag denna bok av mina svägerskor.



Det är tydligen en helt nyutkommen receptbok. Jättekul då jag är så trött på krångliga tårtor, marsipantäcken och sockerpasta som bara smakar socker socker socker. I går bakade jag den första tårtan ur boken till ena svägerskan som hade kalas idag. Blev en Black forest som är inspirerad av Tysklands variant av Schwarzwaldtårtan. Måste säga att jag är grymt imponerad av receptet! En jättelättbakad men grymt god chokladbotten, chokladganashe, mascarponefrosting och hemplockade körsbär från trädgården. Har passande körsbär då jag använde dem från ett träd som ger mörka och lite fastare bär. En sort som för övrigt är jättegod att göra likör på. Egentligen skulle det vara körsbär i rom i men eftersom jag själv är höggravid så skipade jag det eftersom jag gärna smakar själv också :)



Tårtan är spritsad med mascarponefrostingen, skippade bären på toppen som det skulle vara. Måste för övrigt träna mer på att spritsa och köpa mig ordentliga spritsar också! Nu är det spritsade tårtor som gäller framöver, dock inte smörkrämstårtor men mascarpone och yoghurtfrosting är ju hur frächt som helst!

Vet tyvärr inte om man får lägga ut receptet när man tagit det från en bok? Låter bli och tar reda på saken först, annars får ni köp boken helt enkelt, klart värd det!

Påskliljor



Igår blev det lite påskliljor gjorda i flowerpaste. På sidan växer också lite liljekonvalj.


Brudpar i webbutik

Tårtdekoration MC

http://www.celebrations.se/brollopsshop/trtdekorationer

I denna webshop finns det några fina och roliga brudpar till bra priser. Ett tips till er som planerar bröllop och vill ha något speciellt på er tårta. Många väljer nämligen att själva köpa caketoppern själva och sedan får tårtmakaren placera in den snyggt och passande på tårtan.


Chokladmoussepaj



Jag testar en del nya recept, fast från en receptbok som jag haft rätt så länge. Förra veckan gjorde jag en chokladcheesecake som blev så otäck och misslyckad att den inte ens fick omtalas. Men igår gjorde jag denna paj. Avsmakades och fotograferades i morse ;) Gillar man choklad så gillar man den här. Moussen var väldigt len och härlig och välsigt chokladrik. Jag har gjort om receptet lite, men orginal finns i boken Choklad. Tänk på att chokladen betyder allt i den här. Håll er därför borta från blockchoklad. Välj er favoritchoklad så blir det bäst!

Mitt recept

Botten
80 g digistivekex
80 g savoiardikex
90 g äkta smör

Fyllning
200 g ljus choklad (marabou mjölkchoklad)
100 g mörk choklad ( 70% marabou premium)
3 ägggulor
3 äggvitor
1/2 dl finkorningt strösocker

Kör kexen och smöret i en matberedare och tryck ner i en form med löstagbar botten. Jag använde en 22 cm form.
Smält chokladen i micron eller under vattenbad. Låt svalna lite och ha sedan i äggulorna och blanda ihop. Degen sväller eftersom äggulorna tillagas av den varma chokladen.
Vispa äggvitorna och sockret hårt.
Ha i chokladblandningen i äggvitesmeten och blanda försiktigt ihop.
Ha i smeten i pajformen och låt stå 6 timmar eller mera i kylskåpet.

Tror att den är god att servera till något gott tillbehör. Kanske färska jordgubbar, vaniljglass eller bara en klick grädde. Själv har jar bara lite apelsinchokladkross på toppen.





Doptårta till Milli-Valentina och Tuva

Hela vecka har jag spenderat med de här tårtorna. Gav mig på att testa nytt recept på bottnar, receptet som jag visade i ett inlägg nedan. Tänker inte göra om det på en sån här stor tårta igen. De var tunga, svårgräddade och sköra. Fick göra varje del för de stora bottnarna för sig. Det tog tid! Nu har jag testat amerikansk tårtbotten. Fördelen är att de är så mycket saftigare. Men så fyller amerikanarna mest sina tårtor med smörkräm. Nackdelen är att de blir lite blöta när de står. Saften rinner till botten på något sätt. Och sedan att de är tunga och svårbakade. Mycket ingredienser. Nästa gång ska jag prova ett annat recept.

Den här tårtan är till min gamla klasskamrat Lisa. Jag gjorde hennes sons doptårta 2010 och nu var det dags för lillasyster att döpas. Det är ett dubbeldop. Tårtan är fylld med vaniljkräm och jordgubbsmousse.  Den spacklad med grädde och täckt med sockerpasta. Jag har även för första gången provat att använda sockerpastan med chokladsmak. Detta för att det inte fanns tillräckligt många vita paket i butiken. Den var jätterolig och lätt att jobba med. Bårderna gör sig mycket bättre i verkligheten än på bild och nallen fick en jättefin läderliknande struktur. Däremot hade jag nog med facit i hand gärna haft min kära vita pärlbård. Men man måste förnya sig och variera sig lite ibland.









Kvällens arbete



I kväll har jag roat mig med att knåda marsipanrosor till Antikrundan. Man får lätt ont i ryggen av att göra blommor framför TV´n men det är lätt värt det för då tröttnar man inte lika snabbt på detta tidskrävande moment!

Beskrivning marsipanros

Idag gör jag marsipanrosor! Använder mina verktyg eftersom jag vill att de ska bli riktigt stora och fina. Här kommer en beskrivning på hur jag gör. Jag använder marsipan från Örebro bagerivaror. Jag har sån tur att jag bor i grannbyn med fabriken men nu för tiden handlar jag marsipanen på Ica här hemma som har tagit in alla färger i sitt sortiment. Det är skönt att slippa färga marsipanen själv ibland!



Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att inte marsipanen fastnar. Jag använder en rosutstickare som finns att köpa på tårtbutiker på nätet.




Sedan formar jag en kona av en bit marsipan. Varje blad får lite struktur genom mitt veinerverktyg som också finns att köpa på tårtbitikerna på nätet. Det finns många olika varianter men jag gillar den här bäst.



Lägg upp det första bladet tight mot konan.



Gör vartannat blad. Gör bladnerver med verktyget färst upp det tight mot konan.



Det tredje bladet låter man sitta lite lösare mot konan.



Dessutom använder jag veinerverktyget för att tulla ut kanten på bladet lite.



Fortsätt att fästa upp vartannat blad mot rosen.



Nu kanske man tycker att rosen är klar eller så fortsätter man om man vill ha en mer utslagen ros.



Då kavlar man bara ut en till marsipanmall och fortsätter likadant. Tänk på att placera rosens blad så att de hamnar omlott med varandra och inte mitt över.



Färst upp vartannat blad. Nu kan man trycka ut bladen lite mera med verktyget så att bladen blir lite större.





Sedan har man en färdig vacker ros! Om man har svårt att få bladen att fastna ordentligt kan man bara pensla varje blad med lite vatten innan man fäster upp dem.



4 rosor var allt jag hann göra på en timme. Det är tidskrävande, men det är det värt!


Döskalletårta


RSS 2.0